BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu blaga nad 150 €

Kako izbrati pravi čopič?


Vodič do pravega čopiča za vaš projekt.

Vsi čopiči niso enaki. Kadar iščete najprimernejši čopič za vaš trenutni ali prihajajoči projekt morate upoštevati material iz katerega je čopič narejen (dlaka + ročaj) kot tudi obliko in velikost. Čopiči najvišje kakovosti bodo med barvanjem zadržali več barve (dolgotrajnejše barvanje brez pomakanja), iz njih bo manj kapljalo, nanos barve bo lepši njihova življenjska doba pa daljša od navadnih. 

V nadaljevanju bomo izpostavili nekaj ključnih razlik med čopiči, predstavili nekaj različnih tipov ter opredelili njihovo uporabo. 

Tipi čopičev
Ključni del čopiča je njegova ''glava'' (dlaka), ki je lahko iz različnih materialov. Poznamo:
- Sintetična vlakna - čopiči iz sintetičnih vlaken so precej vsestranski in jih lahko uporabljate za nanos vseh vrst barv. V kolikor boste barvali z oljnimi barvami, priporočamo izbiro čopiča z naravno dlako.

- Najlonska vlakna - čopič z najlonskimi vlakni je najprimernejši za nanos barv na vodni osnovi. Lahko ga uporabite tudi za nanos oljnih barv, ne priporočamo pa, da ga uporabite za nanos raznih lakov. 

- Najlon/poliester vlakna - čopič s kombinacijo dveh različnih sintetičnih vlaken so primerni za uporabo pri nanosu obojih, barv na vodni osnovi kot tudi barv na oljni osnovi. Ta vrsta čopičev se razlikuje v trdoti. Mehkejši bodo ustvarili bolj gladek in tanjši sloj, trši pa bolj grob in debelejši sloj. 

- Poliester - Čopiči z vlakni iz poliestra imajo izjemno dolgo življenjsko dobo ter ne vpijajo vlage. So odlična izbira za nanos barv na vodni osnovi, lahko pa jih uporabite tudi za premaze na oljni osnovi, lake, pred premaze ipd. 

- Naravna vlakna - Čopiči narejeni iz naravne živalske dlake lahko zadržijo več barve, ob nanosu pa se ta enakomerno nanaša na površino. So odlična izbira za premaze na oljni osnovi, lazure in lake. 

Nasvet! kadar barvate grobe površine, izberite čopič z vlakni iz najlona namesto čopiča z naravno dlako. Tudi kadar nanašate premaze na oljni osnovi. Sintetična vlakna so odpornejša in zato primernejša za grobe površine. 

Oblike in velikosti čopičev
Pomembno je, da izberemo primerno velikost čopiča za delo, ki ga bomo opravljali. Velikost večine čopičev za domačo uporabo se giblje med 2 in 5 cm. Večji in debelejši čopiči so namenjeni za barvanje večjih površin, ožji pa za preciznejše barvanje.

2,5 - 4 cm široki čopiči - za hobi uporabo, ustvarjanje, majhne vogale, barvanje okoli cevi in druga precizna dela. 

5 - 6,5 cm široki čopiči - za barvanje okenskih okvirjev, ''obiranje'' robov med stenami in stropi, barvanje manjših površin, stopnic, pohištva, omar, ...

7 - 10 cm široki čopiči - za barvanje ograj, tal, sten, stropov, vrat, ...

Veliko uspeha pri delu!






AKTUALNO

IRB d.o.o. Vse pravice pridržane © 2019. Izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Irb.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.