BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu blaga nad 150 €

Kako očistiti pleskarski čopič?


5 korakov za čist čopič

Neprimerno čiščenje čopiča po barvanju lahko precej oteži naslednjo uporabo čopiča in delo z njim. Če se barva posuši na dlakah, te otrdijo in čopič ni več uporaben ali pa je njegova življenjska doba dosti krajša, kot bi lahko bila ob primernem čiščenju. Če se naučite, kako primerno očistiti čopič po uporabi, lahko prihranite in izboljšate kakovost vašega dela. 

Nasvet: preverite ali ste ob nakupu čopiča dobili navodila za njegovo vzdrževanje ter sledite uporabi priporočenih čistilnih sredstev. 



1. Odstranite mokro barvo s čopiča
- Preden pričnete z barvanjem se prepričajte, da boste uporabili kakovosten čopič, primeren za vrsto barve/premaza, ki ga nanašate. Za barve na osnovi lateksa priporočamo uporabo čopičev z vlakni najlona ali poliestra, za oljne barve pa uporabite čopič z naravno dlako.
- V barvo potopite le 2/3 čopiča. Manj nepotrebne barve kot bo v čopiču, lažje ga boste očistili.  
- Po končanem barvanju iz čopiča odstranite čim več barve. Pomagate si lahko s papirnato brisačo, krpo, časopisom ipd. ali pa ga ''obrišete'' v površino, ki ste jo barvali.


 

2. Čiščenje čopiča z razredčilom
- izberite primerno čistilo za tip barve, ki ste jo uporabili. Če ste barvali z oljnimi barvami uporabite razredčilo. Za čiščenje čopiča, ki ste ga uporabili za barvanje z barvami na vodni osnovi pa zadostuje le topla voda. 
- Nekaj razredčila ali vode (odvisno od barve) dajte v plastično posodo primerne velikosti. Opozorilo - ne namočite čopiča v originalno posodo z razredčilom, saj boste na ta način ''umazali'' celotno vsebino.
- namočite čopič v pripravljeno čistilo (v posebni posodi) za 10 - 30 sekund. 
- S pomočjo roba posode nato iz čopiča iztisnite vso tekočino. Postopek ponavljajte dokler iz čopiča ne priteče več nič barve. 



3. Sperite čopič z vodo
- Po čiščenju čopiča z razredčilom, ga operite s toplo vodo. Na ta način boste z njega odstranili preostanek barve in razredčilo. 
- Na čopič dodajte par kapljic detergenta.
- Če čopič spirate pod tekočo vodo, naj bo ta obrnjen navzdol, da preprečite nabiranje vode pod kovinsko kapico. 
- Na koncu čopič potopite v čisto vodo, brez detergenta, da z njega sperete ostanke vseh čistil, barv, ...

Opozorilo - za spiranje čopiča ne uporabljajte vroče vode, saj lahko ta povzroči širjenje kovinske kapice na čopiču. To povzroči izpadanje dlake čopiča.



4. Posušite in shranite čopič
Obstaja več načinov kako iz čopiča najučinkoviteje odstranimo vso vodo:
- Čopič čim bolje otresite nad kadjo
- Zavijte ga v časopisni papir, ki bo iz čopiča popivnal preostanek vlage
- Pri sušenju si lahko pomagate tudi s fenom - uporabite hladen zrak

Ko je čopič popolnoma posušen, ga hranite odloženega na ravni podlagi ali pa ga obesite, kjer bo prosto visel in se dlaka ne bo naslanjala na površine. 

5. Čiščenje čopiča s posušeno barvo
Čiščenje posušene barve s čopiča je lahko velik izziv, pa vendar je vredno truda, saj vam lahko prihrani stroške nabave novega. 
- Čopič potopite v kis za približno 1 uro. Če se barva ne omehča, ga namakajte še eno uro. 
- Če po dveh urah še zmeraj ni dovolj mehak, potopite dlake čopiča v kis in kis zavrite. Ko zavre, vse skupaj odstranite s štedilnika ter pustite, da se ohladi. Čopič previdno odstranite iz posode s kisom. 
- Ko se čopič popolnoma ohladi, s prsti ali temu namenjenimi ''glavniki'' odstranite ostanke barve iz čopiča. Čopič ob tem spirajte z vodo. 

Če je potrebno, postopek ponovite. 



Veliko uspeha!




AKTUALNO

IRB d.o.o. Vse pravice pridržane © 2019. Izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Irb.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.